Cele mai icoane vechi
Dacă te întrebi care sunt cele mai vechi și interesante icoane din Biserica Ortodoxă descoperite până la acest moment, ai ajuns în locul potrivit. În primul rând, trebuie să menționăm că unele dintre cele mai antice icoane care sunt cunoscute în prezent sunt datate din secolul 6. Acestea conform speciliștilor sunt realizate după o așa-numită tehnică de tip encaustic, însemnând prin ardere. Trebuie remarcat faptul că toate vopselele constau din pulbere de vopsea (pigment) și un liant - ulei, emulsie de ou sau, ca în acest caz, ceară. Acest tip de ardere era cea mai populară modalitate prin care se puteau face icoanele la acea vreme. Din cultura elenistică antică această pictură a ajuns la creștinism.
Icoane vechi valoroase
Icoana lui Hristos Pantocrator care poate fi găsită mănăstirea Sfânta Ecaterina
Pictată în secolul al VI-lea d.Hr., această icoană importantă a lui Hristos Pantocrator (vezi fotografia de mai sus) este considerată cea mai veche icoană din lemn a lui Isus care a supraviețuit și una dintre cele mai vechi reprezentări ale lui Hristos în general. În prezent se păstrează în mănăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai din Egipt.
Cel mai interesant lucru despre această icoană antică este că a fost pictată într-un mod foarte neobișnuit. Dacă te uiți cu atenție la imaginea lui Hristos, vei observa că nu este simetrică. Se crede că acest lucru a fost făcut intenționat pentru a sublinia natura duală a lui Isus, arătând în același timp trăsăturile Sale atât ca Dumnezeu, cât și ca om. Astfel, partea dreaptă a lui Hristos, cu mâna dreaptă ridicată într-un gest de binecuvântare, reprezintă natura divină a lui Isus, în timp ce partea stângă, cu mâna stângă ținând Evanghelia, arată natura Sa umană.
Cea mai veche reprezentare iconică a Chipului Maicii Domnului
În ultimii ani, un număr semnificativ de cercetători au încercat să descopere care este cea mai veche icoană din lume cu Chipul Maicii Domnului. Rezultatele greu de găsit spun că există o astfel de icoana.
De la dragostea maternă la ascultarea de Dumnezeu. Dar și despre diferitele stiluri artistice dezvoltate de comunitățile creștine în primele nouă secole ale creștinismului.
Icoana Kazan a Maicii Domnului
Icoana Kazan a Maicii Domnului este de mult cunoscută pentru minunile sale de vindecare în Rusia. Achiziția sa a avut loc în epoca cuceririlor țarului Ivan cel Groaznic. Chiar în secolul al XVI-lea, a existat o luptă pentru pământurile Kazanului de pe Volga. Campania suveranului a fost încununată cu succes - orașul tătar Kazan a fost luat. Dar o prăpastie religioasă profundă a continuat să împartă popoarele. Și apoi într-o zi a fost un incendiu uriaș în oraș. Kazan aproape că a ars până la pământ.
Chiar în acel moment, însăși Maica Domnului i s-a arătat în vis unei fete pe nume Matrona și i-a poruncit să-și găsească icoana în locul uneia dintre casele arse. Când Matrona le-a spus părinților ei despre visul ei, aceștia nu au crezut-o. Fata a decis să găsească singură imaginea și s-a dus la locul pe care i-a indicat Fecioara Maria. Icoana sa dovedit a fi de fapt sub un strat de cenusa - intreaga si nevatamata.