Icoane pentru catapeteasma - cum este formată catapeteasma?


Când vizitatorul unei biserici intră în încăperea de cult, observă imediat catapeteasma (peretele cu tablou). Catapeteasma separă și leagă spațiul congregațional de sanctuarul. Catapeteasma urmează același stil de bază în toate bisericile ortodoxe: în centru se află „ușa împărătească”. Prin această ușă vine Hristos, „Regele Regilor”. Domnul vine pe această ușă simbolic în timpul liturghiei: prin cuvântul Evangheliei, pentru că numai prin Evanghelie se poate intra în împărăția lui Dumnezeu, iar în al doilea rând prin darurile Sfintei Împărtășanie. Pe ușile din mijloc se găsesc de obicei înfățișarea evangheliștilor și o înfățișare a „Veștirii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și a pururea Fecioarei Maria”. 


Multe dintre catapeteasmele de deasupra ușii regelui au fie o icoană care înfățișează Mandylion, o reprezentare a Cina cea de Taină, fie o simplă cruce. În stânga ușii din mijloc este întotdeauna o icoană a lui Allhl. Maica Domnului cu Pruncul Hristos (ca simbol al întrupării lui Dumnezeu), în dreapta ușii din mijloc icoana Domnului, Iisus Hristos. Alături de aceste două icoane principale se află alte două uși prin care trec acoliții. Arhanghelii sunt întotdeauna înfățișați pe aceste uși, Arhanghelul Gavriil în dreapta și Arhanghelul Mihail în stânga. Lângă ușa din dreapta se află icoana hramului sau a sărbătorii căreia îi este dedicată biserica. Lângă ușa din stânga este o icoană a lui Ioan, care extinde catapeteasma în sus cu icoane laterale și rânduri de icoane


Care este semnificația catapeteasmei și cortinei în microcosmosul unei biserici ortodoxe?


Arhitectura și decorarea interioară a unei biserici ortodoxe este, dacă se poate exprima așa, raiul pe pământ. Este un model al lumii spirituale – al Împărăției Cerești – pe care Domnul ni l-a deschis prin sfântul profet Moise pe Muntele Sinai. Atunci Dumnezeu a poruncit să construiască Cortul Vechiului Testament după modelul precis dat de El lui Moise, până la cel mai mic detaliu. Bisericile ortodoxe din Noul Testament au același aranjament ca și cel din Vechiul Testament, dar cu diferența că Domnul nostru Iisus Hristos s-a întrupat și a încheiat lucrarea de mântuire a omenirii. Tocmai din acest eveniment monumental au loc schimbări la templele Noului Testament în raport cu cel din Vechiul Testament.


Dar bisericilor a rămas o structură imuabilă din trei părți. Potrivit sfântului profet Moise, aceasta include curtea, sanctuarul și Sfânta Sfintelor. În biserica Noului Testament este pronaosul, naosul și altarul.


Sfânta Sfintelor Templului Mozaic corespunde altarului din Biserica Noului Testament. Simbolizează Împărăția Cerească. Nu fără motiv este ridicată în raport cu naosul și pronaosul. Însuși cuvântul „altus” în traducere din latină înseamnă „înalt”. Centrul altarului este masa altarului. Este acest tron pe care Dumnezeu Însuși stă nevăzut în biserică. Este locul principal al templului ortodox. Nici clerul, fără o nevoie specială (cum ar fi săvârșirea unei slujbe) și hainele liturgice necesare (cum ar fi sutana) nu trebuie să-l atingă — este pământ sfânt — locul Domnului.


Asezarea icoanelor pe catapeteasma


De obicei, între altar și naos este ridicat un zid special, împodobit cu icoane, cunoscut sub numele de „iconostasis”. Este un cuvânt grecesc compus format din cuvintele pentru „icoană” și „a sta în picioare”. Acest despărțitor nu este ridicat, așa cum cred unii greșit, pentru a ascunde ceea ce face preotul în altar. Desigur că nu. Catapeteasma are o semnificație liturgică și spirituală destul de distinctă.


Icoanele de pe catapeteasma


Practica ridicării unui iconostas este destul de veche. Potrivit Tradiției Bisericii, primul care a ordonat închiderea altarului printr-o cortină a fost Sfântul Ierarh Vasile cel Mare în a doua jumătate a secolului al IV-lea. Dar chiar și mai devreme existau despărțitori binecunoscute între altar și naosul era deja o parte a bisericii, de exemplu în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.


Dacă există un al doilea nivel pe iconostas, acesta este cunoscut sub numele de „Deesis”, care în traducere din greacă înseamnă „cerere” sau „petiție”. În centrul rândului se află chipul lui Hristos Pantocratorul întronat, în dreapta Sa Preasfânta Maica Domnului în ipostaza de rugăciune, iar în stânga Sa Sfântul Prooroc, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului Ioan, tot cu brațele întinse cu rugăciune. Urmează icoane ale diverșilor sfinți, tot în ipostaze de rugăciune, întorcându-se către Mântuitorul. Aceștia pot fi diverși sfinți ai Bisericii Ortodoxe, dar cel mai adesea sunt cei Doisprezece Apostoli.


Dacă pe catapeteasmă există un al treilea nivel, atunci pe el sunt plasate icoane ale celor douăsprezece mari sărbători. Ele simbolizează mântuirea de către Hristos a omenirii căzute. Mai rar (doar în catedralele majore) există al patrulea și al cincilea rând. În al patrulea rând sunt înfățișați sfinții profeți, iar în al cincilea strămoșii (Sfinții Strămoși Adam și Eva, Patriarhii Avraam, Isaac și așa mai departe). În centrul rândului de sus al catapetesmei este amplasată o icoană a Sfintei Treimi, încununată de Sfânta Cruce ca principal instrument al mântuirii noastre.